Translate

Посећеност (13.06.2021)

Претражи овај блог

петак, 12. август 2016.

Немачки бункер на Видиковцу, веровали или не

Немачки бункер на градилишту „Лидла” На месту будућег великог трговинског ланца на Видиковцу откривен је бункер из Другог светског рата који није био убележен у документе
Аутор: Ана Вуковић четвртак, 11.08.2016. у 20:18
Немачки бункер поново на чистини (Фото А. Васиљевић)
Немци су на Видиковцу градили и пре него што је немачки трговински ланац „Лидл” почео да припрема локацију за свој објекат у овом делу Београда. Усред градилишта, недалеко од видиковачког тржног центра, које је отворено првог дана августа, извођачи из фирме „Термомонт” открили су војни бункер из Другог светског рата.
Здање високо неколико метара све ове године било је скривено у густом жбуњу. Већина становника околних насељa је све време знала да бункер постоји, а малишани су га звали „вештачко брдашце” и скривени од очију родитеља ишли да га истражују. У необичном брежуљку у који је могло и да се уђе, једно време је неко и становао, а о томе сведоче велике количине смећа у бункеру на градилишту које је у четвртак око 14 сати било затворено.
– У том делу Београда постоји цео комплекс бункера. Ми смо 2011. године, истражујући београдско подземље у оквиру пројекта „Ундерград”, испитали два. Један се налази поред Цркве Светог Луке, а други је овај на који су наишли радници на „Лидловом” градилишту – објашњава Раде Милић, археолог, и додаје да његова експедиција ипак није успела да стекне слику о томе колико се ту објеката налази.


Отпаци доказују да је у "заборављеном" бункеру повремено неко боравио (Фото А. Васиљевић)
– Бункери су грађени два нивоа испод земље. У првом нивоу налазила се топарница, место за топ и простор за гранате, а на нивоу испод били су кревети за дужи боравак војника – објашњава Милић додајући да о овом објекту нису успели да пронађу никакве званичне податке и да није евидентиран, као што је случај са већином објеката који чине Београд испод Београда.
Шта ће бити са немачким бункером још се не зна. Како су рекли у „Лидлу Србија”, откриће објекта на њиховој парцели их је изненадило јер тако нешто није било евидентирано у службеним документима. У овој компанији, кажу, тренутно са извођачем радова „Термомонтом” раде на проналажењу решења. Ова компанија ће објекат хипермаркета преузети тек кад буде изграђен следеће године, а отварање њихових продавница у Србији планирано је за 2018. годину

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови